Monday, 7 November 2011

ziarah kubur

Assalamu'alaikum.. *damn bored right now..tah kenape aku rase sedih je sekarang ni..tapi tak tahu nak mengadu kat sape..kadang2 aku rase kawan baik aku sendiri pon dah tak boleh nak percaye..*tolong ambil hati ye.. oke fine..just kidding..aku just sedih je and tak tahu nak mengadu kat sape..

so sebab tu la aku buat entri ni..semalam aku pergi ziarah kubur arwah tok ning aku..aku orang perak..so TOK NING ni sebenarnye OPAH aku.. *kesian kepada yang tak tahu lagi tu.. then sekali lah aku ziarah kubur arwah abang ipar aku..kubur tok wan aku ke dalam sikit..malas aku nak pergi sebab jarak antara kubur terlalu dekat..aku takut terpijak..

sebenarnye dah sekian lame aku tak pergi ziarah kubur ni..tah le..bile aku pergi je , mesti malam tu mimpi2 hantu lah itu lah ini lah..*ye..aku mengaku memang aku takut..masa kat kubur tu..jangan nak dikatakanlah takut aku..tapi chill lah kan..adehh~ actually baru2 ni aku ade mimpi arwah tok ning aku..die cakap kat aku..

"Dah lame kome tak datang jenguk aku ye.. "

erk..sebab tu lah aku pergi..dulu masa tok ning aku ade..memang aku lah paling rapat and manje dengan die..yang paling aku suke time puasa..buat2 sakit perut.. *mak aku memang tunggu aku pengsan baru bagi aku berbuka puasa..tok ning aku baik gile..heh~ die suruh mak aku bagi aku berbuka jugak.. *dalam hati aku tok sah nak dikatakan la..alahai~ tu waktu kecik lah..sekarang tak buat dah.. *sekarang aku dah jadi anak yang baik..

bagus jugak ziarah kubur ni..sebab mengingatkan diri kite..nanti kite akan ade kat situ jugak..dan yang paling buat aku sedih..masa aku pergi ziarah kubur nenek aku..penuh rumput2 atas kubur die..hmmm..takkan tak ade orang datang ziarah ? *seriously aku rase sedih sangat2..patut la hati aku nak sangat pergi jenguk kubur tok ning aku..hmm..aku terpikir jugak..nanti kalau aku dah mati..sape nak datang bersihkan kubur aku ? ke jadi macam ni jugak ? penuh semak samun..rase sebak dalam hati aku.. *bermonolog dalaman sambil cabut2 rumput..

Tok Ning..maaf kan Pi tau Tok Ning..bukan tak nak datang ziarah Tok Ning..bukan lupe..tapi Pi takut nak pergi sorang2..mak sebok..nak jaga abah lagi..abah kan sakit..Pi rase lagi senang kalau Pi pergi sorang2 jenguk Tok Ning kat sane..boleh sembang2..bile ade orang ni susah kite nk bersembangkan ? hurm..tapi Pi takut..nanti Pi datang jenguk Tok Ning lagi tau..Pi rindu Tok Ning..yang Pi bawak semalam kawan Pi..baikkan die ? tolong cabut rumput sekali..mula2 nak ajak mak..tapi semalam Mak Su datang rumah lah..Pi ajak lah kawan Pi tu..

sampai ni je lah entri aku..hargailah atok nenek kome sementara deme masih ade..macam aku ni..dah tak ade tempat nak mengadu..aku rindu sangat2 nak bersembang dengan Tok Ning aku..tapi nak buat macam mana..dah terlambat..sekejap je aku dapat rase kasih sayang die..

Al Fatihah
-Rokiah binti Awang , Tok Ning
-Abdul Latiff bin Baharuddin , Tok Wan
-Abdul Jalil bin Mohamed , Abang Ipar

rindu nak tido dengan Tok Ning aku..






note : thanks for accompany me ke rumah Tok Ning aku..

cOme AgaiN dEar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...