Monday, 5 December 2011

kelebihan chewing gum

Assalamu'alaikum..macam mane kome boleh sesat bace blog aku ni ? *kurang ajar tak ? oke fine..just teasing..semalam or kelmarin , anak sedara aku kasi aku chewing gum..lalu dengan ramah tamahnye berkata..

" Cu , buatlah belon..adik nak tengok.. :( "

aku buat lah muka --> =.= sambil berkata dalam hati , kome ingat Cu kome ni badut ye ? =.= zZzZz~ lantas anak sedara aku mempamerkan mukanya yang kononnya INNOCENT tu.. *aku rase nak pelempang je muka aku yang comel ni..ye lah ! ye lah ! aku pun layan je lah..buat le BELON..kunyah punye kunyah..terhasillah satu gelembung dari mulut aku..dan anak sedara aku pun mula lah ---> wahh ~ wahh ~ wahh ~ besarnye.. *excitednye kau..=.= tetibe POP ! pecah..habis melekat kat mulut aku..deme pon mengekek ngekek gelak..=.= *aku rase diri aku betul2 diperlakukan seperti badut..

and for kome punye information..chewing gum ni bagus untuk ingatan..so sebelum study..cube lah makan chewing gum..dan makan sampailah kome rase pahit..then kunyah lagi sampailah kome rase mulut kome lenguh..kalau dah rase macam nak termuntah , baru stop makan okei..insya Allah..amalkan selalu okei..aku tak main2..

sampai sini lah entri ni..malas betul aku nak hupdate..

ini bukan aku..ni maybe skandal Pak Cik Google..=.=






note : sakit tulang belakang ! ergh !!!!!

Monday, 7 November 2011

ziarah kubur

Assalamu'alaikum.. *damn bored right now..tah kenape aku rase sedih je sekarang ni..tapi tak tahu nak mengadu kat sape..kadang2 aku rase kawan baik aku sendiri pon dah tak boleh nak percaye..*tolong ambil hati ye.. oke fine..just kidding..aku just sedih je and tak tahu nak mengadu kat sape..

so sebab tu la aku buat entri ni..semalam aku pergi ziarah kubur arwah tok ning aku..aku orang perak..so TOK NING ni sebenarnye OPAH aku.. *kesian kepada yang tak tahu lagi tu.. then sekali lah aku ziarah kubur arwah abang ipar aku..kubur tok wan aku ke dalam sikit..malas aku nak pergi sebab jarak antara kubur terlalu dekat..aku takut terpijak..

sebenarnye dah sekian lame aku tak pergi ziarah kubur ni..tah le..bile aku pergi je , mesti malam tu mimpi2 hantu lah itu lah ini lah..*ye..aku mengaku memang aku takut..masa kat kubur tu..jangan nak dikatakanlah takut aku..tapi chill lah kan..adehh~ actually baru2 ni aku ade mimpi arwah tok ning aku..die cakap kat aku..

"Dah lame kome tak datang jenguk aku ye.. "

erk..sebab tu lah aku pergi..dulu masa tok ning aku ade..memang aku lah paling rapat and manje dengan die..yang paling aku suke time puasa..buat2 sakit perut.. *mak aku memang tunggu aku pengsan baru bagi aku berbuka puasa..tok ning aku baik gile..heh~ die suruh mak aku bagi aku berbuka jugak.. *dalam hati aku tok sah nak dikatakan la..alahai~ tu waktu kecik lah..sekarang tak buat dah.. *sekarang aku dah jadi anak yang baik..

bagus jugak ziarah kubur ni..sebab mengingatkan diri kite..nanti kite akan ade kat situ jugak..dan yang paling buat aku sedih..masa aku pergi ziarah kubur nenek aku..penuh rumput2 atas kubur die..hmmm..takkan tak ade orang datang ziarah ? *seriously aku rase sedih sangat2..patut la hati aku nak sangat pergi jenguk kubur tok ning aku..hmm..aku terpikir jugak..nanti kalau aku dah mati..sape nak datang bersihkan kubur aku ? ke jadi macam ni jugak ? penuh semak samun..rase sebak dalam hati aku.. *bermonolog dalaman sambil cabut2 rumput..

Tok Ning..maaf kan Pi tau Tok Ning..bukan tak nak datang ziarah Tok Ning..bukan lupe..tapi Pi takut nak pergi sorang2..mak sebok..nak jaga abah lagi..abah kan sakit..Pi rase lagi senang kalau Pi pergi sorang2 jenguk Tok Ning kat sane..boleh sembang2..bile ade orang ni susah kite nk bersembangkan ? hurm..tapi Pi takut..nanti Pi datang jenguk Tok Ning lagi tau..Pi rindu Tok Ning..yang Pi bawak semalam kawan Pi..baikkan die ? tolong cabut rumput sekali..mula2 nak ajak mak..tapi semalam Mak Su datang rumah lah..Pi ajak lah kawan Pi tu..

sampai ni je lah entri aku..hargailah atok nenek kome sementara deme masih ade..macam aku ni..dah tak ade tempat nak mengadu..aku rindu sangat2 nak bersembang dengan Tok Ning aku..tapi nak buat macam mana..dah terlambat..sekejap je aku dapat rase kasih sayang die..

Al Fatihah
-Rokiah binti Awang , Tok Ning
-Abdul Latiff bin Baharuddin , Tok Wan
-Abdul Jalil bin Mohamed , Abang Ipar

rindu nak tido dengan Tok Ning aku..






note : thanks for accompany me ke rumah Tok Ning aku..

Saturday, 22 October 2011

khasiat cokelads


wah..gembiranye kau dapat makan coklat ye ! 

Assalamu'alaikum.. *ade ke orang menjawab ni..atototo..today i wanna talk about chocolate or dalam bahasa latin nye COKLAT ! actually , aku tak suke sangat makan coklat..tapi si GEDIK tu suke sangat kasi aku coklat..so aku makan lah time aku tension and tengah marah..kalau tak,jadi khazanah je lah dalam almari aku..

firstly..coklat ni ade dua jenis..satu coklat putih..lagi satu coklat hitam..*but aku rase coklat putih tak sedap..okay then..ape itu coklat..mengikut ape yang aku dapat dari pakcik google..

"Chocolate is a mixture of cocoa paste, cocoa butter, and sugar. "

sekarang ni pon ade macam2 jenis coklat..Ferrari Rocher , Katberi , Diary Milk , Lolapop and etc.. *pandai2 aku rekakan..karang kene saman pulak..

wawawa~ Ferrari Rocher with roses :) so sweet~

pasal kelebihan coklat ni..aku ade lah usyar kat google tadi pasal coklat..and aku rase coklat ni paling sesuai dimakan masa nak exam..WHY ?? because coklat ni..


a)         Membantu meningkatkan memori dan hafalan
b)         Membantu menguatkan hafalan
c)         Membantu menajamkan mata dan minda
d)         Membantu memulihkan keletihan saraf
e)         Membantu menguatkan daya ingatan
f)        Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan



but..coklat ni tak elok dimakan oleh budak2 secara berlebihan..macam anak buah aku..doktor tak kasi die makan coklat sebab nanti die jadi HYPER ACTIVE.. *aku pun tak tahu doktor ni bergurau ke ape.. selain tu , makan coklat secara berlebihan jugak boleh menyebabkan kerongakan gigi dan OBESITI ! kome ingat senang ke nak turunkan berat badan ? dalam mimpilah..

selain tu..COKLAT ni sangat PEMES masa HARI VALENTINE.. *sori..aku tak sambut.. but look so sweet when a girl buat coklat tu SENDIRI and kasi kat lelaki yang deme suke.. kat sini boleh nampak kerajinan seorang wanita..lelaki pulak makan coklat sampai gemok.. *pemalas betol la orang lelaki ni kan.. actually kite tak payah lah nak tunggu Valentine..bile2 pon kite boleh buat coklat kat orang tersayang kite COKLAT kan..tak jadi pun tak pe..keikhlasan tu yang penting.. *ihatethispart ! jiwang pulak..

actually ade banyak lagi kebaikan dan keburukan coklat ni..but aku just ambik kebaikan dari segi EXAM lah sebab aku tengah tension because lepas exam ni sambung exam balik.. *sekolah cemerlang memang macam ni.. and sampai sini je la entri aku..thanks sebab buang masa kome layan entri aku..





note : tacing sebab semua orang tak ade masa nak layan aku.. :'( time sedih je cari aku ! *merungut sambil makan coklat..

Monday, 22 August 2011

Lailatul Qadar

Assalamu'alaikum..nak jadi ustazah pulak hari ni..entri sebelum ni aku jadi chef.. *cari publisiti la tu.. dah malam kesepuluh terakhir dibulan Ramadhan..Alhamdulillah..sedar tak sedar..dah nak dekat raye.. *macam tak percaye.. yang sedihnye aku tak ade baju kurung baru tahun ni..tak pe lah..tahun lepas punye ade lagikan..ehh..nak cerita pasal baju raye ke Lailatul Qadar.. *adehh..ajaran sesat betullah minah ni..

maksudnya : " malam Lailatul Qadar itu lebih baik daripada 1000 bulan "

seriously aku suka ayat ni and maksud die..Lailatul Qadar ni kite tak diberitahu tarikhnya..tetapi..Rasulullah kan dah bagitahu..pada malam Lailatul Qadar..angin bertiup lembut dan sepoi2..pokok2 nampak macam tengah bersujud..dan pada esok paginya pulak , langit kelihatan agak redup and cahaya matahari tak begitu menyinari ruang angkasa..ehh..bukan ni je..macam2 lagi tanda2nya..Subhanallah..

kenapa kite tak diberitahu BILENYE BERLAKU MALAM LAILATUL QADAR ini ? bukankah Allah pernah berfirman ; setiap sesuatu yang terjadi , ada hikmahnya..macam kes ni jugak..kalau kite tahu bile berlakunya malam Lailatul Qadar..kite akan beribadat hanya pada malam tu je la..tak ada la bersaing-saing nak buat amal..dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui..

apa yang kite boleh amalkan masa malam Lailatul Qadar ?? buat lah solat sunat wuduk selepas kite ambik wuduk..lepas tu buatlah solat sunat hajat pulak..untuk ape ? doa..minta..bagitahu hajat kita..nak dipertemukan dengan malam Lailatul Qadar..Insya Allah akan dimakbulkan.. *tahu tak Allah pon ade perasaan..perasaan malu untuk menolak setiap permintaan hambaNya ? okay..balik kepada topik..kite boleh baca Al Quran..Zikrullah..bertasbih..selawat keatas Nabi..solat sunat tahajud..solat sunat tasbih..and sambungkanlah dengan zikrullah and bace al Quran..

sampai sini je lah ye..membuat entri ini dengan harapan semoga kite dipertemukan dengan malam Lailatul Qadar..selamat beramal..dan sebelum terlupa..yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk itu datang daripada diri aku sendiri..kalau ade yang salah..sila betulkan..kejarlah malam Lailatul Qadar sementara masih ada kesempatan ini..Assalamu'alaikum..







notes : semua gambar credits to incik guugel..lu manyak baik sama ai maa..:) and entri ni banyak aku cilok daripada buletin Ramadhan kat sekolah aku..moga bermanfaat ilmunya..

Sunday, 21 August 2011

resepi Biskut Semperit

jom belajar buat biskut bersama Chef Sufi..
Assalamu'alaikum..yo hallooooo~ *ape hal ni..semangat macam orang tak puasa.. heyy! aku puasa okay.. *macam orang gile pulak cakap sorang2.. (-_-lll) by the way..kuih raye aku dah ade 3 jenis..alhamdulillah..baju raye aku pon dah sampai..lagi sepasang je tak sampai lagi..hisy~ kasut raye pon tak sampai lagi..maybe next week..ouh yess !

okay..today i wanna give a recipes<-- *macam ni ke ejaan nye ? okay ! whatever la..bukan jawab exam pon..aku nak share resepi semperit mak aku buat..memang sedap lah wey..tak caye ? tak caye udah ! (-_-lll) sape tak ambik resepi ni..maknanye kome tak puasa..

okay..aku malas nak melayan sangat jari aku yang suka sangat merepek ni..firstly..kome kene panggil aku chef lah hari ni yee.. *melebih pulak minah ni..

BISKUT SEMPERIT

bahan-bahan
5-6 biji ceri merah
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung kastard
2 sudu tepung susu
2 biji telur *ambik kuning je tau..
3 cawan tepung jagung
1/2 cawan marjerin
1/2 cawan gula
1 teaspoon esen vanilla

cara-cara membuatnya: *skemanye ayat kau..

mula2 kome potong ceri ni kecik2..aku belah empat..lepas tu setiap slice potong lagi empat..
Gula + marjerin + tepung jagung..campurkan..dan pukul sampai sebati.. *sebati ke ? ape2 la noookk..!
and then masukkan kuning telur..
and then masukkan semua tepung2 yang ade tu and susu tepung..sampai jadi macam ni haa~ lawa kan ? *well..sape yang buat kan..:) and jangan lupa masukkan esen vanilla..
talam yang nak letak bakar kan biskut tu nanti kene letakkan planta..bagi die tak melekat..
guna lah acuan die..tekan sampai jadi bunga..kalau jadi daun..tak tahu la..(-_-lll)
jeng ! jeng ! jeng !!!!! hasil nye ! dah boleh di bakar !!! :)


okay ! so macam mana ? sedapkan ? memang sedap..cuba la..okay..sampai sini je..kerja sekolah aku tak berusik lagi ni.. *ape nak jadi la budak ni.. argggh~ lapor gile babeng..aku tak sahur pagi tadi ! okay la..take care.. Assalamu'alaikum..






note : aku malas nak sekolah esok..unwell la.. :( where's my GEDIK ?

Saturday, 20 August 2011

what should you do in a lif ?



Assalamu'alaikum..aku bangun awal gile hari ni..sebab sakit perut..pukul 7.30 pagi tadi dah bangun..sekarang ni pon sakit perut lagi..menyampah betul..hurm..aku ade baca satu entri ni..

tips nak hilangkan bosan masa ade dalam lif..actually kalau aku dalam lif..aku tak pernah pulak rase bosan..sebab bukan nye lama..just rase pening lalat..maybe orang yang buat entri ni mmg hidup dalam lif..bace tau..kalau kome tak bace entri ni..makne nye kome tak pose..


1. Ketika anda hanya berdua dengan orang tak dikenali, cuit bahunya! Kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain.. *memang mintak kaki !

2. Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda dan menjerit “Diam, semuanya diam!”. *ni kalo kome buat..silap2 ade orang dalamlif tu nangis ketakutan..

3. Bawalah kamera dan ambillah gambar semua orang yang ada di dalam lif.

4. Pindahkan meja kerja anda ke dalam lif. Jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka sudah membuat appoinment? *betui la orang yang buat entri ni hidup dalam lif..

5. Letakkan sebuah bungkusan di sudut lif, jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka mendengar bunyi tik… tik… tik…

6. Anda pura-pura jadi pramugari! Tunjukkan prosedur keselamatan penerbangan seperti di dalam kapal terbang.

7. Ketika pintu menutup, beri pengumuman kepada semua orang. “Bertenang, jangan panik, jap lagi die bukak balik!”.

8. Bukalah beg tangan anda, sambil melihat ke dalam beg tangan, tanyalah “Oksigen cukup tak kat situ?”

9. Diam dan jangan bergerak sama sekali di sudut lif, menghadap dinding, jangan sesekali keluar.

10. Dengarkan suara di dinding lift dengan stetoskop.

11. Buatlah garis di lantai sekeliling anda menggunakan kapur, lalu beritahu “Ini adalah area SAYA”






notes : kalau kome buat macam ni dengan aku..konpom lepas tu kome akan habis kan sisa hidup kome kat tg. rambutan..

Thursday, 28 July 2011

bilangan bunga ros dan maksudnya

aku dapat artikel ni dari blog orang la..so sweet..aku suke bunga ros..so aku copy paste je lah ye.. *aku tak mintak kebenaran lagi la..adehh ! 




Sekuntum – Cinta yang luar biasa. Seluruh hidupku hanya ada kamu…
2 Kuntum ros – Kita berdua sangat saling mencintai.
3 Kuntum ros – Aku cinta kamu.
6 kuntum ros – Aku mahu menjadi milik kamu.
9 kuntum ros – Mencintai satu sama lain selamanya.
11 kuntum ros – Kamu satu-satunya yang aku cintai dalam hidup.
12 kuntum ros – Sememangnya aku telah jatuh cinta dan sangat tertarik kepadamu..
13 kuntum ros – Peminat misteri.
24 kuntum ros – Setiap saat aku terkenangkan mu.
33 kuntum ros – aku tersangat-sangat cintakan mu.
36 kuntum ros – Feeling romantic attachment because you come to me.
44 kuntum ros – Tetap mencintaimu sampai bila-bila.
50 kuntum ros – This is Regretless Love.
56 kuntum ros – My love.
66 kuntum ros – Successfull love affair.
99 kuntum ros – Cinta kita abadi.
100 kuntum ros – Tetap mencintai dan akan mengasihi sampai mati.
101 kuntum ros – Tiada cinta lain selain kamu.
108 kuntum ros – Please marry me!
111 kuntum ros – Eternal Love.
123 kuntum ros – Free love.
144 kuntum ros – Mencintaimu siang dan malam.
365 kuntum ros – Teringatkan kamu setiap hari, mencintaimu setiap detik dan waktu.
999 kuntum ros – Everlasting and eternal love.
1001 kuntum ros– Faithful live, till forever. *aku suke yang ni..tapi aku tak suke PEMBAZIRAN..




profile pic aku lah..kat FB.. *menjaja..

Monday, 25 July 2011

curang ?

topik pasal ni..gempak kot..moh kite pegi satu satu..actually bagi aku..lelaki ke perempuan ke..sama je..memang tak boleh nak setia..sebab ape ? ni just opinion aku je..ehh..aku tak ade pengalaman oke..tak pernah curang.. *yang tahu tu , baik diam..kalo tak aku godam kome.. kite mulakan dengan lelaki lah dulu.. *saje nak dropkan kome dulu..

KENAPE LELAKI CURANG ?

-dah rase deme tu hensem benor.. *sebenornye macam tempoyak je mukanye..-,-
-ouhh ! frust !!! frust ape ? putus cinta la..
-sebab dah memang LELAKI namanya..so kalau tak gatal , bukan lelaki normal..
-deme nak tunjuk hebatlah *konon*..boleh ade banyak awex.. *puii..puii..
-bangga dapat gelaran PLAYBOY.. *kalau dapat kaki bangga lagi tak ?
-deme bosan dengan awex deme..sebab tu lah cari lain..yang dah kawin pon cari lain..ni kan pulak just COUPLE..
-tak dapat rasa lagi satu nikmat yang bernama penampor.. *warning : jangan lakukan dirumah kerana dapat mencacatkan muka..

okay~ ni just opinion aku..aku perempuan..so tak berapa tahu la sangat..adehh..aku maleh nak type yang seterusnya ni..tapi tak pe la..just go on..aku kena ADIL right ? but tak nak kasi point banyak2..jari aku tibe2 tak sehat !  * pandai kau..puii..puii..



KENAPA PEREMPUAN CURANG ?

-sebab deme cantik..pretty..baik..caring..lemah lembut.. *ouhh ~ personality just like me..
-sebab lelaki curang..perempuan pun curanglah..
-rezeki jangan ditolak..
-sebab lelaki gatal sangat..macam la perempuan tak boleh buat.. *ni namanya ADIL..
-sebab perempuan memang hebat.. *wa tabik sama PEREMPUAN ! 
-kitorang nak kasi pengajaran kepada lelaki yang suka curang..
-sebab ade nye teori.. "yang dah kawin pon cari lain..ni kan pulak just COUPLE.."
-sebab perempuan ni berani..kalau perempuan curang..takkan lelaki nak tampor.. * dayus tu bang ! 

haaa~akhirnya berjaya jugak habiskan..aku sangat adilkan..kasi tahu kenapa lelaki curang..dan kenapa perempuan curang..so , sampai sini je lah entri aku..just joke..thanks for reading..Assalamu'alaikum..

Monday, 20 June 2011

love letter 4

RABU        3.59 AM    15/06/2011
     ASSALAMU'ALAIKUM...
BUAT SUFI YANGKU SAYANGI...


SUFI,
KENAPA KAMU TAK PERNAH MEMAHAMI HATI KITA SUFI...:'(
KENAPA KAMU TAK PERNAH PUN BERTANYA SEBAB APA KITE BUAT MACAM 2 SUFI....:'(
KENAPA KAMU TAK PERNAH PUN NAK DENGAR perasaan KATA HATI KITE INI SUFI....
KENAPA SUFI....??? :'(
KAMU NAK TAHU SUFI....
SETIAP KALI KITA ON9 FBOOK...
GAMBAR KAMULAH YANG PERTAMA KITA AKAN TENGOK DAHULU SUFI...SEBAB AKU TERLALU RINDU AKAN KAMU SUFI.. <3 <3 <3 TERLALU SANGAT....


KAMU NAK TAHU SUFI..
KNAPE KITE OFF ACCOUNT KITE....
SEBAB..
ALLAH PERNAH BERFIRMAN DALAM AL-QURAN....(SURAH AN-NUR AYAT 30)
Katakanlah kepada lelaki yang beriman agar mereka menjaga pandangannya demikianlah itu lebih suci bagi mereka.Sungguh Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.


SUFI....
ADAKAH KAMU TAHU SUFI,KENAPE KITA TUTUP AKAUN KITA SUFI???


SEBAB AKU TAK MAHU MELIHAT LAGI WAJAHMU SUFI...
SEBAB KITA MAHU JAGE PANDANGAN KITE SUFI...
SEBAB KITE SAYANGKAN KAMU SUFI...
SUPAYA DIRI KITE NI DAPAT MERINDUI WAJAHMU SETIAP HARI SUFI...
ADAKAH KAMU MEMAHAMI HATIKU SUFI....:'(


SUFI....
KAMU INGAT TAK...KITE ADE BGTAHU KAT KAMU DAHULU...BAHAWA KITA JELES KALAU ADA ORANG LIHAT GAMBARMU SUFI...???
SEBENARNYA SUFI...
KITA MAHU TENGOK GAMBARMU SETIAP HARI SUFI...
SEBAB KITA TERLALU RINDUKAN WAJAH KAMU SUFI..
SEBENARNYA SUFI...
KITA TAK MAHU ORANG LAIN PANDANG KAMU PUN SUFI...TERMASUKLAH GAMBAR KAMU...:'(
SEBAB KITE JELES SANGAT2 KALAU ADE ORANG TENGOK 'HATI' KITE DALAM FB DAN KOMEN2..


:'(
TETAPI KAMU STILL LETAK GAMBAR KAMU SUFI...:'(...
HARI INI KITE MENGAMBIL KPUTUSAN UNTUK TUTUP AKAUN KITE...
SUPAYA HATI KITE NI SENTIASA MERINDUI KAMU SUFI...:'(
TETAPI KAMU MENGAMBIL KEPUTUSAN,UNTUK TINGGALKAN KITE...:'( :'( :'(


SUFI...
TAHU TAK,BETAPA SAKITNYA HATI KITE SUFI..
BETAPA PERITNYA HATI KITE SUFI...
BETAPA LULUHNYA HATI KITE SUFI...
BILA KAMU KATA..
"MYBE NI LAST MSJ." (1.20 a.m 15 JUN 2011)
:'( :'( :'( :'( :'( :'(
ADAKAH KITE NI TIDAK BERMAKNA DALAM HIDUP KAMU..SUFI...??? :'(


SUFI....
KITE DAH TAK LARAT NA MENANGIS DA SUFI...
LETIH SANGAT2 MALAM NIE SUFI...
KNAPELAH HARI2 ADE JE ORANG SAKITKAN HATI KITE SUFI..
TIADA KER ORANG YANG INGIN SAYANG DIRI KITA SUFI...
CUKUPLAH HARI INI CIKGU,
KEMUDIAN KAWAN2,
DAN KAMU SUFI...
APAKAH TIADA ORANG YANG INGIN SYANG KITE SUFI...:'(
SEBAGAIMANA KITE SAYANG KAMU SUFI...:'(


TAK MENGAPA LA SUFI...
KITA SEDAR...KITA NI SIAPA...
TAK LAYAK UNTUK MENCAPAI CINTAMU....:'( :'( :'( :'( :'(


BAIKLAH SUFI...
KITA TIDAK AKAN KACAU HIDUP KAMU DAH...
DAN KITA MINTA MAAF SANGAT2 SEBAB TERPAKSA MUNGKIR JANJI KITE DULU...
SUFI...SATU PERKARA YANG PERLU KAMU TAHU SUFI..BAHAWA KITA AMAT2 SAYANGKAN KAMU SUFI...
"TAKE CARE"(5.25 a.m 15 JUN 2011)


ASSALAMU'ALAIKUM.   


YANG MENYAYAGNI DIRIMU,
             gedik.....










assalamu'alaikum dan wa'alaikumussalam..ni lah surat yang aku cakapkan hari tu..aku tak de keje nak buat ni..so , aku pon type la balik surat die.. *mengisi masa dengan perkara yang berfaedah ! aku tahu la kome tak ade interest langsung nak bace pasal lifestoryofmaknenekakuni..tapi ni blog aku..suke hati aku la nak buat entri ape.. *baik kome bace je kalo rase tak nak makan gune straw..

kome nak tahu tak?? *kalo tak nak tahu..kome shut down PC cepat !!! hari ni GEDIK tu tak datang sekolah..tak tobat lagi ke budak nih ! asyik tak datang je ! semalam die kata die mimpi aku..mimpi aku sampai terdemam-demam ke ? die tak nak bagitahu die mimpi ape.. *aku rasa die mimpi aku bagi kaki kat die kot..

kepada GEDIK aku tu..aku nak bagitahu sikit kat ko..

>>kite bukannye tak pernah nak paham kamu..kite dah cuba paham tapi mungkin sebab kite memang tak paham ape yang kamu paham tu kot..sebab tu kamu rase kite tak paham ape yang kamu paham tu.. *paham tak? ehh ! kite bukan tak pernah tanye kenapa kamu buat macam ni macam tu begini dan begitu..kite ADE tanye..tapi kamu tu yang tak nak bagitahu..buat ape kite paksa ? bukan cara kite macam tu okey.. *baik kite ugut kamu bagi notebook kamu tu kat kite dari ugut kamu bagitahu pasal ape2 yang tak berape nak berkaitan.. alah ! pasal kamu selalu tengok gambar kite tu..kite tahu lah~ sebab kamu memang suka tengok gambar perempuan dan komen2..KAN ? "cantik lah mata die.." , "anak itu lah.." , "anak ini lah.." , " tadika lagi ke? " ,KAN? lagi satu..kamu ingat kamu sorang je rindu kite? kite tak rindu kamu ye ? *ehh jap..! mana kamu tahu ? tak yah susah2 kite nak cakap.. haaa~ kita tak nak mengaku kite rindu kamu sebab........emmm..sebab??? nak sebab ke ? erk ! ade lah sebab yang kamu tak perlu tahu sebab nye atas sebab2 tertentu sebab kite tak nak kamu tahu sebabnye..pasal gambar kat FB tu..kite minta maaf..dan kite dah buang semua gambar kite tu lepas kite bace je surat kamu ni.. *bukannye banyak pon..ade la 5 keping.. kamu tak nak orang tengok kite iye..kamu tu pon jangan la tengok anak dara orang dan komen2 gambor deme..lagi satu yang kite paling peliks ni..kite tak pernah cakap pon nak tinggalkan kamu..rasenye dah sebulan kite tak jumpa..only bertembung kat sekolah je..so how can ai tell yuu that ai wanna leave yuu? pelik nye........ *kite cume taip kat mesej je ok.. kite type macam tu sebab kite tak nak kamu sedih pasal kite lagi..tak nak tambah beban kamu tu..kite tahu salah kite sebab buat keputusan terburu2.. *kite ni memang kelam..HUKHUKHUK ! lagi satu kan..jangan tak datang sekolah lagi boleh tak ? kalo dah nazak tu baru lah tak payah datang.. *yesss ! boleh makan free lepas tahlil..Acat nak juin ke ? okay..got it now ?

so sampai sini je lah entri aku..nanti ntah ape pulak aku merepekkan ! Assalamu'alaikum..










notes : aku pelik dengan mak aku..hari tu die nak pisang goreng dekat Telekom tu..ni pulak nak Limau Barli..mengidam ke ? ohh no ! tak nak adik ! cukup la ade GEDIK !

Saturday, 18 June 2011

jom mengorat !



Assalamu'alaikum..kalo tak jawab dosa..kalau jawab..jom ikut saye balik rumah.. *asal gatal sangat aku hari ni ? hari ni , aku tetap sibuk walaupun Hari Puteri tu dibatalkan..bangun tidur tadi..aku pergi rumah Opah..buat keje sekolah..balik tu pulak , aku pergi beli topap..lepas tu pergi pasar malam..alah..tak beli ape pun..beli APAM BALIK je.. *beli pon sebab abang tu gile ensem !lepas tu..aku pergi rumah Siti Hajar..tujuannye saje je nak menyemak kat rumah die..tayang muka lah..nak tanya khabar anak2 die..sekali aku datang tu..anak sedara die pon ade..wahhhh ! gile comel ! pipi die sijibik macam maksu die jugak !

so now , aku rindu gile kat baby tu..aku tak tahu nak buat ape..tetibe , datang pulak mood gatal aku..so guys..jom pergi mengorat perempuan nak ? *lesbian ke budak ni ? haaa~ lets start baby ! *how dare yuu memBABYkan aku ! 

dizaman datuk atau ayahanda kite dulu.. *skema gile ayat.. cara deme mengurat dan tektik menguratnye gile lah berbeza dari kite ni zaman sekarang.. *mengURAT ke MENGORAT ? ye lah..mak aku kata..orang2 dulu lagi romantik..sebab deme gunakan pembayang..ye lah..macam bintang lah..bulan lah..sekarang ni pulak gune bunge taik ayam je..

"bibirmu merah bak delima merekah.." *tetibe aku rase lapo..
"hidungmu mancung bak seludang.." *KURANG HAJAAA KO ! !

kalo lah mamat2 sekarang ni guna ayat macam ni nak mengorat awex..mesti awex2 terpegun gile babeng ! sebabnye deme tak paham ape yang kome nak cakap..dan menganggap yang ade wayar putus dalam otak kome..


"kau cantik bak bulan purnama"

perkataan ni memang tak boleh guna dah pada zaman sekarang..gile skema..tambahkan kalo ayat nak memperkenalkan diri masa zaman dulu..

"nama saya Skema bin Blur..hobi saya membaca buku..saya suka saudari..wajah saudari cantik bak bulan purnama..mata saudari pula bersinar seperti bintang kejora..boleh kite berkenalan , saudari ?"

pergh !  *mati lahhhh kalo macam ni.. lagi satu benda..perbezaan budaya juga menjadikan cara orang2 barat mengorat tak boleh diaplikasikan oleh mamat2 gentlemen yang hidup ditimur ni..ye lah..orang timur ni kena lah bersopan..jangan gunakan perkataan yang berunsur 18 tahun keatas tu walaupon kome dah cukup umur..bace ayat gempak ni..

"want to see my hard drive ? i promise it isn't 3.5 inches and it ain't floppy.."

kepada mamat2 Malaysia..tak payah le guna ayat macam ni..pikir ayat lain tak boleh ? gile mintak ! paneh hati je aku bacenye..tapi kalo kome rase kome dah lame hidup , cakap la macam tu.. *ayat seperti ini akan mengundang pelempang yang mungkin akan mencacatkan muka..

so..gune la ayat yang berlapik , ye derr..bagi aku..lelaki yang guna ayat berlapik ni..pemalu ,penakut dan sweet..awww !  *bagi aku lah ! contoh ayat lah kan..

"saya sedang mencari calon buah hati..dan kalo berminat boleh la isi borang..haha.."


perempuan ni kan suka mamat yang kelakar.. *aku pon suke ! so , ayat2 macam ni sesuai la untuk kome kasi kat perempuan sebab sweet lah.. *kome jangan bagi ayat ni kat aku pulak sebab aku setia kat gedik aku.. okay..ayat seterusnya..

"saya tak lah sehensem mana..tak pandai mengorat pulak tu..sape lah saye ni.."

ayat ni memang macam mintak kaki..tapi kalau kome cakap macam ni kat perempuan yang lembut hati..mesti perempuan tu terima kome lah !  *kalo kome cakap kat aku macam ni..aku cakap.. INGATKAN KO TAK SEDAR DIRI LAGI !

so , kome..agak2 bile kite boleh couple ? *auuww ! sampai sini  je la entri aku kali ni..ehh ! kome perasan tak yang blog aku sekarang dah tuko templates love2 comel ni n cursor strawberry ! dan dah ade link within ! aku buat sendiri lah ! celik IT gile lah aku ni..


brownteddyemoticon









nota : aku rindu gile kat GEDIK aku ! die tak ingat aku ke??

Tuesday, 14 June 2011

angau



Assalamu'alaikum..okay..nak type entri ni tak boleh dengar lagu la..tak fokus pulak..okay..kalau tengok je tajuk tu..maybe ade yang tak tahu ape yang dimaksudkan dengan angau..kome ni memang betoi ketinggalan..isyhhh~ ANGAU ni is LOVESICK..yuu know ?  like MABUK CINTA..alah ! macam selalu kome cakap..mandi tak kenyang..makan tak basah..tidur tak bangun2..what ? salah aku punye peribahasa ni? *alah..suke hati aku la nak guna peribahasa ape pon !




hari tu kan..aku jalan2 le kat Facebook.. *ehh ! boleh ke jalan2 kat Facebook?kalo tak boleh jalan..lari lah.. alah..tak de keje..tunggu GEDIK tu online..memang sampai janggut aku luruh lah pon..aku bukak le satu page ni..ape name page nye pon aku lupe lah ! bukan nye aku nyanyuk macam kome..tapi aku saje malas nak ingat la..so , aku bace la nota die..pasal ANGAU ni la.. so aku nak la share dengan kome..kome bace DENGAN TELITI taw..kalo tak..kome akan tertinggal point2 penting ! tak caye cakap aku ??? kome ingat aku tak de keje ke nak menaip ingatkan kome suruh bace elok2 ? ish ~ so..bace le..

TANDA-TANDA ANGAU

1)Korg bercakap dengan dia hingga lewat malam dan bila korg tidur,korg masih teringat padanya....
(btl x????sbb aku pon sme....hahahah...)


2)Korg berjalan dengan perlahan sekali bila bersama dengannya...
(bse larh tuh...nk tnjkkn prasaan caring...hahah)


3)Korg rasa serba tak kena bila berjauhan dengannya....
(itu dah tntu.....hahahah...)


4)Korg akan tersenyum bila kamu mendengar suaranya...
(nie dh thp kronik dh nie....;p)


5)Bila korg memandangnya,korg tidak nampak orang lain di sekeliling.,korg hanya nampak dia...
(yelarh....nme pon cinta itu buta...nmpk dye jer larh....hahaha)


6)Dia adalah segalanya yang korg ingin fikirkan...
(mse sng larh...mse sush mmg x r....hahahah)


8)Korg perasan korg akan sentisa senyum apabila kamu memandangnya...
(nie nmenye gler babi...hahahah)


9)Korg akan melakukan apa sahaja untuk membolehkan korg berjumpa dengannya...
(alolorh2...sweetnye dye.....;p)


10)Semasa korg sedang membaca ini,dalam fikiran korg terbayang wajah dia sahaja...
(sah2 korg sawan babi mse nie....;p)


11)Korg begitu asyik memikirkan tentang dirinya sehingga korg tidak perasan bahawa nombor tujuh hilang/tiada...
(hahahah.....ckit lagi......;p)


12)Korg akan balik ke atas untuk memastikan adalah betul tiada no 7 dan korg akan tergelak sendiri....
(hahahaha...akhirnya korg d perbodohkan...termasok larh aku yg menulis bnde bodoh nie...hahahah....;)


-black-





yang dalam kurungan tu BLACK tu yang type..bukan AKU ok ! tak percaye ? oke..kalo tak percaye pendek umur..puas hati kan?haaa~ so funny la bace nota die kan..mule2 tu macam betui je..last2 rupenye saje nak trap orang..so..ape motifnye aku bersusah payah copy paste benda ni balik ? sebab nye.........aku tak nak la sorang2
terkena benda ni..ni baru nama nya ADIL ! kan?


agak2 kome ade tak dalam golongan tu ? AKU ? jangan le di tanye !  kompom le tak de..aku ni kan tak de perasaan.. so..sampai ni je lah entri aku..thanks for reading ! 









note : GEDIK tu tengah online lah ! littlegirlemoticon *ehh..sape yang gedik sebenarnye ni..

Monday, 13 June 2011

hari dan bulan

ade jual tak kalendar ni kat malaysia ? 


Assalamu'alaikum..tajuk entri kali ni pasal asal usul perkataan yang terdapat dalam HARI DAN BULAN..paham tak ? *aiyookk ! aku pon tak paham nak buat ayat macam mane.. ape2 pon , aku nak teruskan jugak..kang kome paham le ape yang aku nak bagitahu sebenornye..aku nak bagitahu kat kome yang tak tahu dan yang tak sedar..ye la..mengenai HARI DAN BULAN..contohnye macam HARI..kalo ikut perkataan barat kan kite guna..MONDAY , TUESDAY n hari2 seterusnya lah.. *takkan nak aku type semua tu..! setiap benda ni ade asal usulnya , tahu..tak tahu ? ni lah aku nak kasi tahu..so , teruskan bace ye..aku mulakan dengan HARI ye..


HARI


-->Sunday – berasal dari perkataan ‘Sun’s Day’ ertinya Hari Matahari..

-->Saturday – berasal dari perkataan ‘Saturnus’ yang bererti bintang ‘Saturnus’ mengikut kepercayaan orang Romawi.

-->Friday – berasal dari perkataan ‘Day of Freya’ iaitu Dewa Hari Perkahwinan orang Rom yang bernama ‘Freya’

-->Thursday – berasal dari perkataan ‘Day of Thor’ sempena nama dewa Rom iaitu ‘Thor’ yang bermakna ‘Dewa Halilintar’.

-->Wednesday – berasal dari perkataan ‘Woden’ nama salah satu dewa suci Rom.

-->Tuesday – berasal dari perkataan ‘Day of Tyr’ sempena hari dewa perang masyarakat Rom bernama ‘Tyr’.

-->Monday – berasal dari perkataan ‘Moon’s Day’ bererti hari bulan.


BULAN

Disember
–-> berasal dari bahasa latin ‘Decem‘ yang bererti ‘sepuluh’ tetapi kemudiannya telah diubah menjadi bulan yang kedua belas.

November
–-> berasal dari bahasa latin iaitu ‘Novem‘ yang bererti sembilan. Tetapi ianya telah diubah menjadi bulan ke sebelas.

Oktober
–-> berasal dari perkataan ‘Octo‘ yang bererti lapan tetapi telah diubah menjadi bulan yang ke sepuluh.

September
–-> berasal dari perkataan ‘Septem‘ yang bererti tujuh. Pada asalnya ia adalah bulan ke tujuh tetapi kemudiaanya telah diubah menjadi bulan ke sembilan.

Ogos
--> berasal dari nama pemimpin Rom iaitu ‘Caeser Augustus’ bermakna bulan ke lapan zaman Rom. Sebelum itu ia bernama ‘Sextilitis‘ (bulan ke enam) mengikut kalendar bangsa Romulus.

Julai
--> berasal dari bahasa latin iaitu nama pemerintah ‘Julius Caesar’ yang kemudiannya diubah menjadi bulan ke tujuh.

Jun
--> berasal dari perkataan ‘Juno‘, salah satu tuhan orang Romawi.

Mei
--> berasal dari perkataan ‘Maia’ iaitu nama puteri dari dewa bangsa Romawi bernama ‘Atlas’.

April
--> berasal dari bahasa latin iaitu ‘Aperto‘ yang bererti ‘terbuka’ atau ‘berkembang’. Dalam bulan ini biasanya bunga-bunga akan berkembang mekar. Orang Saxon* menggelar bulan ini sebagai Easter* keran menghormati tuhan musim panas (summer).

Mac
--> berasal dari perkataan ‘Mars‘, iaitu salah satu tuhan berhala Romawi.

Februari
--> berasal dari bahasa Latin iaitu ‘Februo‘ yang bermaksud ‘kesucian’. Biasanya dalam bulan ini bangsa Romawi mengadakan upacara penyucian jiwa mereka di kuil-kuil seperti mana penganut Hindu membaling tempurung kelapa dalam suatu majlis untuk menghilangkan dosa.

Januari
--> berasal dari perkataan ‘Janus‘, iaitu tuhan berhala orang Romawi yang berwajah dua. Sebelah muka melihat ke depan dan sebelah muka melihat ke belakang.



sekian je la..harap benda ni dapat bagi pengetahuan kat kome..aku  tak pandai lah nak buat konklusion..ye lah..markah utk BM pon cukup2 makan je..so , komenlah kalau kome rajin and tak de keje..pilih name/URL tu oke *yang tak de blog pon boleh pilih kat sini.. jangan pilih Anonymous tu..tak femes la kome nanti..haaaa~ Assalamu'alaikum..thanks for reading..







note : asal aku serius semacam je ni ? demam ke kene sampuk..

cOme AgaiN dEar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...