Monday, 22 August 2011

Lailatul Qadar

Assalamu'alaikum..nak jadi ustazah pulak hari ni..entri sebelum ni aku jadi chef.. *cari publisiti la tu.. dah malam kesepuluh terakhir dibulan Ramadhan..Alhamdulillah..sedar tak sedar..dah nak dekat raye.. *macam tak percaye.. yang sedihnye aku tak ade baju kurung baru tahun ni..tak pe lah..tahun lepas punye ade lagikan..ehh..nak cerita pasal baju raye ke Lailatul Qadar.. *adehh..ajaran sesat betullah minah ni..

maksudnya : " malam Lailatul Qadar itu lebih baik daripada 1000 bulan "

seriously aku suka ayat ni and maksud die..Lailatul Qadar ni kite tak diberitahu tarikhnya..tetapi..Rasulullah kan dah bagitahu..pada malam Lailatul Qadar..angin bertiup lembut dan sepoi2..pokok2 nampak macam tengah bersujud..dan pada esok paginya pulak , langit kelihatan agak redup and cahaya matahari tak begitu menyinari ruang angkasa..ehh..bukan ni je..macam2 lagi tanda2nya..Subhanallah..

kenapa kite tak diberitahu BILENYE BERLAKU MALAM LAILATUL QADAR ini ? bukankah Allah pernah berfirman ; setiap sesuatu yang terjadi , ada hikmahnya..macam kes ni jugak..kalau kite tahu bile berlakunya malam Lailatul Qadar..kite akan beribadat hanya pada malam tu je la..tak ada la bersaing-saing nak buat amal..dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui..

apa yang kite boleh amalkan masa malam Lailatul Qadar ?? buat lah solat sunat wuduk selepas kite ambik wuduk..lepas tu buatlah solat sunat hajat pulak..untuk ape ? doa..minta..bagitahu hajat kita..nak dipertemukan dengan malam Lailatul Qadar..Insya Allah akan dimakbulkan.. *tahu tak Allah pon ade perasaan..perasaan malu untuk menolak setiap permintaan hambaNya ? okay..balik kepada topik..kite boleh baca Al Quran..Zikrullah..bertasbih..selawat keatas Nabi..solat sunat tahajud..solat sunat tasbih..and sambungkanlah dengan zikrullah and bace al Quran..

sampai sini je lah ye..membuat entri ini dengan harapan semoga kite dipertemukan dengan malam Lailatul Qadar..selamat beramal..dan sebelum terlupa..yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk itu datang daripada diri aku sendiri..kalau ade yang salah..sila betulkan..kejarlah malam Lailatul Qadar sementara masih ada kesempatan ini..Assalamu'alaikum..







notes : semua gambar credits to incik guugel..lu manyak baik sama ai maa..:) and entri ni banyak aku cilok daripada buletin Ramadhan kat sekolah aku..moga bermanfaat ilmunya..

Sunday, 21 August 2011

resepi Biskut Semperit

jom belajar buat biskut bersama Chef Sufi..
Assalamu'alaikum..yo hallooooo~ *ape hal ni..semangat macam orang tak puasa.. heyy! aku puasa okay.. *macam orang gile pulak cakap sorang2.. (-_-lll) by the way..kuih raye aku dah ade 3 jenis..alhamdulillah..baju raye aku pon dah sampai..lagi sepasang je tak sampai lagi..hisy~ kasut raye pon tak sampai lagi..maybe next week..ouh yess !

okay..today i wanna give a recipes<-- *macam ni ke ejaan nye ? okay ! whatever la..bukan jawab exam pon..aku nak share resepi semperit mak aku buat..memang sedap lah wey..tak caye ? tak caye udah ! (-_-lll) sape tak ambik resepi ni..maknanye kome tak puasa..

okay..aku malas nak melayan sangat jari aku yang suka sangat merepek ni..firstly..kome kene panggil aku chef lah hari ni yee.. *melebih pulak minah ni..

BISKUT SEMPERIT

bahan-bahan
5-6 biji ceri merah
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung kastard
2 sudu tepung susu
2 biji telur *ambik kuning je tau..
3 cawan tepung jagung
1/2 cawan marjerin
1/2 cawan gula
1 teaspoon esen vanilla

cara-cara membuatnya: *skemanye ayat kau..

mula2 kome potong ceri ni kecik2..aku belah empat..lepas tu setiap slice potong lagi empat..
Gula + marjerin + tepung jagung..campurkan..dan pukul sampai sebati.. *sebati ke ? ape2 la noookk..!
and then masukkan kuning telur..
and then masukkan semua tepung2 yang ade tu and susu tepung..sampai jadi macam ni haa~ lawa kan ? *well..sape yang buat kan..:) and jangan lupa masukkan esen vanilla..
talam yang nak letak bakar kan biskut tu nanti kene letakkan planta..bagi die tak melekat..
guna lah acuan die..tekan sampai jadi bunga..kalau jadi daun..tak tahu la..(-_-lll)
jeng ! jeng ! jeng !!!!! hasil nye ! dah boleh di bakar !!! :)


okay ! so macam mana ? sedapkan ? memang sedap..cuba la..okay..sampai sini je..kerja sekolah aku tak berusik lagi ni.. *ape nak jadi la budak ni.. argggh~ lapor gile babeng..aku tak sahur pagi tadi ! okay la..take care.. Assalamu'alaikum..






note : aku malas nak sekolah esok..unwell la.. :( where's my GEDIK ?

Saturday, 20 August 2011

what should you do in a lif ?



Assalamu'alaikum..aku bangun awal gile hari ni..sebab sakit perut..pukul 7.30 pagi tadi dah bangun..sekarang ni pon sakit perut lagi..menyampah betul..hurm..aku ade baca satu entri ni..

tips nak hilangkan bosan masa ade dalam lif..actually kalau aku dalam lif..aku tak pernah pulak rase bosan..sebab bukan nye lama..just rase pening lalat..maybe orang yang buat entri ni mmg hidup dalam lif..bace tau..kalau kome tak bace entri ni..makne nye kome tak pose..


1. Ketika anda hanya berdua dengan orang tak dikenali, cuit bahunya! Kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain.. *memang mintak kaki !

2. Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda dan menjerit “Diam, semuanya diam!”. *ni kalo kome buat..silap2 ade orang dalamlif tu nangis ketakutan..

3. Bawalah kamera dan ambillah gambar semua orang yang ada di dalam lif.

4. Pindahkan meja kerja anda ke dalam lif. Jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka sudah membuat appoinment? *betui la orang yang buat entri ni hidup dalam lif..

5. Letakkan sebuah bungkusan di sudut lif, jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka mendengar bunyi tik… tik… tik…

6. Anda pura-pura jadi pramugari! Tunjukkan prosedur keselamatan penerbangan seperti di dalam kapal terbang.

7. Ketika pintu menutup, beri pengumuman kepada semua orang. “Bertenang, jangan panik, jap lagi die bukak balik!”.

8. Bukalah beg tangan anda, sambil melihat ke dalam beg tangan, tanyalah “Oksigen cukup tak kat situ?”

9. Diam dan jangan bergerak sama sekali di sudut lif, menghadap dinding, jangan sesekali keluar.

10. Dengarkan suara di dinding lift dengan stetoskop.

11. Buatlah garis di lantai sekeliling anda menggunakan kapur, lalu beritahu “Ini adalah area SAYA”






notes : kalau kome buat macam ni dengan aku..konpom lepas tu kome akan habis kan sisa hidup kome kat tg. rambutan..

cOme AgaiN dEar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...