Wednesday, 6 August 2014

Takut Anjing?

Assalamualaikum..

Almost dah nak siap aku tulis entry ni, suddenly kene tutup browser and when bukak, only 1/3 je yang dia saved. Cadburry sungguh hokey! Actually nak cerita....

Kelmarin aku teman best friend aku ke Taman Seri Botani, Ipoh -- as dia dah nak balik ke tempat study dia. Pepagi lagi dah gerak ke sana, beli sarapan and had a breakfast together mengalahkan pasangan couple giteww.

Tengah seronok berselfie ketawa bagai, suddenly I saw a dog which was about 2 meter maybe from us. Aku tak reti la guna meter meter jadah ni. Agak agak aku anjing tu macam DUA DEPA dari aku. Pfft. Masa tu aku boleh la rilek lagi sebab member aku tak sedar kehadiran anjing tu lagi. Bila dia da sedar, dia bisik " weiii ade anjing kat belakang kitaaa.... " Aku cool lagi. Aku suruh dia rilek and told her yang anjing tu will go away.

Member aku kejap kejap dok usyar la anjing tu. Aku agak gelabah sikit la. Aku tanya dia, " Anjing tu datang sini ke? " Pfffttt... ape yang aku terbayang masa tu, anjing tu datang kokak belakang aku. Tak pasal pasal jadi Zombie macam KL Zombie tu. Haish taknak aku... Pastu kawan aku kata, " Anjing tu nak datang siniiii!! Jom blah weiiii.... " Aku pon ape lagi. Tak terdaya aku nak usyar anjing tu. Aku terus ambik makanan yang tak makan lagi and bangun pakai kasut then slowly blah dari situ.

So ape yang aku dapat dari peristiwa ni? Actually dari dulu lagi... kakak aku pernah cerita yang kawan Chinese dia bagitahu, anjing can smell people's fear. So, kalau jumpa anjing, jangan takut lebih lebih. Try to act cool. Cuba bayangkan dia kucing kecil yang suka gigit orang. Haha. Secondly, jangan usyar mata anjing tu. Member aku masa tu asyik toleh belakang sebab nak tengok anjing tu. Sebab tu anjing tu maybe felt like kitorang nak berkawan dengan dia ke apa. That's why dia datang ke ara kitorang maybe. Haha. Then, JANGAN LARI pleaseee. Aku kalau jumpa anjing dengan kawan aku, kawan aku will jalan laju laju and the anjing lagi la macam nak kejar. Aku ni berlagak je cool padahal takut gila hokey. So please don't run! Walk away slowly.

Itu je kot tips aku. And ade pesanan khidmat masyarakat sikit. Kalau jumpa anjing, please jangan baling batu. Itu hanya buat anjing tu lebih takut and will attack people. Kadang kadang anjing serang manusia just because nak protect diri diorang je. And please jangan lihat anjing sebagai binatang yang menjijikan. Allah yang ciptakan anjing. Anjing is makhluk Allah. Bersikap IHSAN lah kepada binatang.

Like tulusly, aku pun takut anjing but aku tak pernah benci pun anjing because diorang comel ape. Just like cats. Cuma i don't know why aku takut when ade anjing. But, same goes to cats because some cats suka cakar and you know like menjerit bila tengok orang tak kenal. Tambahkan kucing tepi tepi jalan. Seriously menakutkan. Dengan buat bunyi garang and muka garang, pfftt.

Anyway thanks for reading! If ade any other tips nak bagi anjing tak kejar, please leave you comment! Assalamualaikum :) Senyum, tak perlu kata apa apa.

0 comments:

Post a Comment

cOme AgaiN dEar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...