Monday, 22 August 2011

Lailatul Qadar

Assalamu'alaikum..nak jadi ustazah pulak hari ni..entri sebelum ni aku jadi chef.. *cari publisiti la tu.. dah malam kesepuluh terakhir dibulan Ramadhan..Alhamdulillah..sedar tak sedar..dah nak dekat raye.. *macam tak percaye.. yang sedihnye aku tak ade baju kurung baru tahun ni..tak pe lah..tahun lepas punye ade lagikan..ehh..nak cerita pasal baju raye ke Lailatul Qadar.. *adehh..ajaran sesat betullah minah ni..

maksudnya : " malam Lailatul Qadar itu lebih baik daripada 1000 bulan "

seriously aku suka ayat ni and maksud die..Lailatul Qadar ni kite tak diberitahu tarikhnya..tetapi..Rasulullah kan dah bagitahu..pada malam Lailatul Qadar..angin bertiup lembut dan sepoi2..pokok2 nampak macam tengah bersujud..dan pada esok paginya pulak , langit kelihatan agak redup and cahaya matahari tak begitu menyinari ruang angkasa..ehh..bukan ni je..macam2 lagi tanda2nya..Subhanallah..

kenapa kite tak diberitahu BILENYE BERLAKU MALAM LAILATUL QADAR ini ? bukankah Allah pernah berfirman ; setiap sesuatu yang terjadi , ada hikmahnya..macam kes ni jugak..kalau kite tahu bile berlakunya malam Lailatul Qadar..kite akan beribadat hanya pada malam tu je la..tak ada la bersaing-saing nak buat amal..dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui..

apa yang kite boleh amalkan masa malam Lailatul Qadar ?? buat lah solat sunat wuduk selepas kite ambik wuduk..lepas tu buatlah solat sunat hajat pulak..untuk ape ? doa..minta..bagitahu hajat kita..nak dipertemukan dengan malam Lailatul Qadar..Insya Allah akan dimakbulkan.. *tahu tak Allah pon ade perasaan..perasaan malu untuk menolak setiap permintaan hambaNya ? okay..balik kepada topik..kite boleh baca Al Quran..Zikrullah..bertasbih..selawat keatas Nabi..solat sunat tahajud..solat sunat tasbih..and sambungkanlah dengan zikrullah and bace al Quran..

sampai sini je lah ye..membuat entri ini dengan harapan semoga kite dipertemukan dengan malam Lailatul Qadar..selamat beramal..dan sebelum terlupa..yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk itu datang daripada diri aku sendiri..kalau ade yang salah..sila betulkan..kejarlah malam Lailatul Qadar sementara masih ada kesempatan ini..Assalamu'alaikum..







notes : semua gambar credits to incik guugel..lu manyak baik sama ai maa..:) and entri ni banyak aku cilok daripada buletin Ramadhan kat sekolah aku..moga bermanfaat ilmunya..

0 comments:

Post a Comment

cOme AgaiN dEar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...